Perinatale begeleiding
De term 'perinataal' slaat op de volledige periode vóór, tijdens of na de zwangerschap. Ongeacht of je zwanger wil worden, zwanger bent of net bevallen bent, het is een levensfase met veel impact, uitdagingen, vragen en onzekerheden. Tijdens deze turbulente periode veranderen onze waarden en normen, onze identiteit, maar ook onze relaties en ons professioneel leven. De perinatale periode is dus een bijzondere tijd, ongeacht de kleur van de wolk.
Perinatale begeleiding richt zich op alle moeilijkheden waarmee je tijdens deze periode geconfronteerd kan worden.
- (onvervulde) kinderwens
- fertiliteitstraject
- prenatale diagnose
- zwangerschapskeuze (bv. na NIPT, abortus, etc.)
- ongeplande zwangerschap
- verlies
- een negatieve geboorte ervaring (ook geboortetrauma)
- prematuriteit
- negatieve postnatale gevoelens (bv. angst, onzekerheid, neerslachtigheid, etc.)
- psychische kwetsbaarheid (bv. postnatale depressie, postnatale angst, psychose, etc.)
- generationele verschillen (bv. wat neem ik mee uit mijn eigen opvoeding?)
- adoptie
- donorouderschap
- ...
Fertiliteit
Wanneer zwanger worden geen evidentie is.
Als koppel krijg je er plots mee te maken; het lukt maar niet om zwanger te worden. Gezien dit een grote impact kan hebben op je welbevinden en dat van je partner kan ondersteuning helpend zijn.
Ook wanneer er gestart wordt met een behandeltraject zijn de gevolgen op verschillende vlakken voelbaar.
Als alleenstaande kun je rond dit thema ook allerlei vragen hebben. Je twijfelt om de stap te zetten, je voelt je er klaar voor maar wil ondersteuning bij de te nemen stappen.
De psychologische begeleiding richt zich op het verlagen van de psychische stress, het verhogen van het algemeen welbevinden, het ondersteunen in het maken van keuzes en het vergroten van de draagkracht. Dit alles rekening houdend met het verloop van het medisch proces.
Zwangerschap & bevalling
Een zwangerschap is een ingrijpende levenservaring. Een psycholoog bezoeken tijdens deze periode kan om een veelheid van redenen.
We hebben vaak een idee over hoe een zwangerschap er hoort uit te zien. Toch strookt dit zelden met de realiteit, waardoor de veranderingen intens of overweldigend kunnen voelen.
Extra ervaringen kunnen deze periode nog intenser maken:
- Misschien was er in het verleden al een zwangerschap of moeilijke bevalling, die een grote impact heeft op je huidige zwangerschap
- Misschien word je (of werd je in het verleden) al geconfronteerd met een moeilijke beslissing
- Misschien maak je je veel zorgen of zit je niet lekker in je vel
Ook over de geboorte heeft iedereen verschillende ideeën. Hierover nadenken of fantaseren hoort bij de voorbereiding op de komst van je baby. Toch weet je pas echt hoe het is op het moment dat jullie kindje geboren wordt.
- Misschien was de geboorte helemaal anders dan je had voorgesteld
- Misschien werd je kindje (veel) te vroeg geboren en word je heen-en-weer geslingerd tussen angst en hoop
- Misschien waren er complicaties
Ook de postnatale periode is niet altijd zo vanzelfsprekend: de roze wolk blijkt een broze wolk te zijn, je voelt je misschien nog geen mama of papa, je vindt het moeilijk om een evenwicht te vinden tussen ouder en partner zijn of tussen werk en privé,…
Psychologische begeleiding met specifieke aandacht voor deze levensfase is hierbij aangewezen.
Verlies
Er zijn verschillende vormen van verlies tijdens een zwangerschap.
Verlies van een (prille) zwangerschap, een stilgeboorte, een afgebroken zwangerschap, het overlijden van één kindje bij een tweelingzwangerschap, ... om welke vorm het ook gaat, elk verlies gaat gepaard met verdriet. Het is een specifieke vorm van rouw, die iedereen op zijn eigen manier vorm geeft.
Emotionele begeleiding kijkt naar wat jij tijdens deze periode nodig hebt. Het is een vorm van ondersteuning, waar je terecht kan met je bezorgdheden en je vragen. Het kan een rustpunt zijn tijdens een turbulente periode.
Ook wanneer je het nieuws kreeg dat je de komende dagen een verlies kan verwachten, kan je bij COCOON terecht.